Tappelu Tapaninpäivän jääpalloderbyssä

29.12.2023

Tapaninpäivän urheiluperinteisiin kuuluu jääpalloliigan paikallisderby HIFK:n ja Botnian välillä. Helsingin Pyttykerho onkin ollut jo vuosikymmenten ajan seuraamassa ottelua ja jpalkitsemassa paikallisderbyn parasta pelaajaa. Tapanin peliä 26.12.2023 isännöi HIFK ja pelipaikkana oli legendaarinen Brahen kenttä.

Olosuhteet olivat erinomaiset: viisi pakkasastetta, tuuleton ilma ja loistavaan kuntoon saatu Kallion tekojää. Paikalla 734 katsojaa, joista enemmistö "röödejä", kotijoukkueen kannattajia, joskin sinisiä botnialaisia oli myös runsaasti paikalla. Lähtökohta pelille oli herkullinen, sillä molemmat joukkueet olivat neljällä pisteellään Bandyliigan häntäpäässä. Valitettavasti jo ottelun alussa katsomossa syttyivät kielletyt niin punaiset kuin sinisetkin soihdut. Tätä vaarallista jalkapallosta levinnyttä ilmiötä ei ole vieläkään saatu kitkettyä pois.

Ottelun alkua hallitsi kotijoukkue IFK ja johti 2-0 kun vain vartti oli pelattu. Botnialla oli myös muutamia "varmoja" maalipaikkoja, mutta IFK:n maalivahti Eelis Partanen venyi hienoihin pelastuksiin, joiden ansiosta kotijoukkue johti tauolla 3-1.

Peli näytti ratkenneelta kun 55. minuutilla HIFK pääsi kolmen maalin johtoon. Botnia lisäsi tästä huolimatta luisteluaan ja sai kavennusta Jaakko Järvisen laukomasta rankkarista.

Loppupeliä hallitsi Botnia. HIFK sortui useisiin 10 minuutin jäähyihin, joiden avulla Botnia pääsi tasoittamaan pelin lukemiin 4-4.

Erittäin ikävän sävyn jätti, kun toisen puoliajan, noin 58 minuutin kohdalla, botnialaisten parinkymmenen hengen kannattajajoukko marsssi HIFK:n katsomo-osan eteen lippunsa ja huutojen kera, mikä johti rajuun kahakkaan kannattajien kesken. Onneksi välikohtaus ei kestänyt kauan eikä kukaan ehtinyt loukkaaantua vakavasti. Ottelun loputtua paikalle oli kutsuttu kolme poliisipartiota rauhoittamaan mahdollisia jälkihöyryjä.

Soihtujen polttaminen ja erityisesti tappelu kannattajien kesken ovat niin vakavia asioita, että  Suomen Jääpalloliiton on ehdottomasti puututtava asiaan ja varmistettava jatkossa turvalliset ja viihtyisät katsomo-olosuhteet.

Pyttykerhon edustajina pelissä olivat Pekka Ropponen ja jääpallon 20 pääsarjakauden ja 303 ottelun ikoni Kari Kiviharju. He luovuttivat parhaan pelaajan pytyn HIFK:n maalivahti Eelis Partaselle, joka varmisti torjunnoillaan pisteen kotijoukkueelle.